Güncel Haberler

E-Defter / E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamaları

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509).

19 Ekim 2019 Tarihli
Resmi Gazete

Sayı: 30923

VUK-509 Sıra Nolu Tebliğ

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan:

I. Giriş

Günümüzde bilişim teknolojileri, sağladıkları verimlilik ve maliyet avantajı gibi nedenlerle büyük bir hızla ilerlemektedir. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatın her alanında etkisini göstermiş, işletmeler iş süreçlerinde gittikçe daha yoğun bir şekilde bilişim teknolojilerinden yararlanmaya başlamıştır. Bu durum, özellikle yüksek sayıda yasal defter, belge ve kayıt ile ilgili süreçleri kâğıt ortamında yürütmek zorunda olan mükelleflere yönelik, gelişen teknolojiye uygun yeni usul ve esasların belirlenmesini zorunlu kılmaktadır.

Diğer taraftan bilişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gelişen teknolojiye uygun hedefler ortaya koymasını sağlamıştır. Başkanlık; ekonomik aktiviteleri elektronik ortamda izleme, analiz etme, raporlama, elektronik ortamda denetim alt yapısını oluşturma, kâğıt defter ve belge kullanımından kaynaklanan maliyetleri (kâğıt, tasdik, baskı, arşivleme, iletim, muhafaza, ibraz, muhasebe entegrasyonu ve benzeri) azaltma, belgelerde standart formatı oluşturma, düzenlenen belgenin tarafları (düzenleyen ve alıcı) arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturma, kamu hizmeti kalitesinin artırma, mükelleflerin işlem yapma hızını artırma, mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının artırılması ve kayıt dişiliğin izlenerek önlenmesi amacıyla, yasal mali belgelerin elektronik ortamda elektronik belge olarak oluşturulmasına, düzenlenmesine, iletilmesine, muhafazasına ve ibrazına ilişkin usul ve esasları içeren tebliğler yayımlamıştır.

Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak yayımlanan Tebliğler gözden geçirilmiş, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla bu Genel Tebliğ hazırlanmıştır.

Vergi Usul Kanunu – 509 Sıra Nolu Tebliğ Kapsamında Mükelleflerin Kapsam ve Geçiş Zorunluluklarının Bazılarını Şöyle Sıralayabiliriz.

  • E-Defter / E-Fatura ve E-Arşiv Uygulamaları;

2018 Yılı Cirosu 10 Milyon Türk Lirasını Aşanlar, 01.01.2020 Tarihinde ” E-Defter/E-Fatura ve E-Arşiv Fatura” Uygulamalarına Geçmek Zorundalar.

2018 Yılı Cirosu 5 Milyon Türk Lirasını Aşanlar, 01.07.2020 Tarihinde ”E-Fatura ve E-Arşiv Fatura” Uygulamasına ve 01.01.2021 Tarihinde İse ”E-Defter” Uygulamasına Geçmek Zorundadır.

  • E-Müstahsil Makbuzu Uygulaması

E-Fatura Uygulamasına Geçmek Zorunda Olan Mükelleflerden, Faaliyetleri Gereği Aynı Zamanda ”Müstahsil Makbuzu” Düzenlemek Zorunda Olanlar, Komisyoncu ve Tüccar Olarak Sebze ve Meyve Ticareti İle İştigal Eden Mükellefler 01.01.2020 Tarihi İtibariyle ”E-Müstahsil Makbuzu” Uygulamasına Geçmek Zorundalar.

İdare, Yapılan İnceleme Neticesinde Riskli veya Vergiye Uyum Düzeyi Düşük Olan Mükelleflere ”Faaliyet, Sektör ve Ciro Tutarına” Bağlı Olmaksızın Yazılı Olarak Bildirilmek ve 3 Ay Süre Vermek Suretiyle ”E-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına” Geçme Zorunluluğu Getirmeye Yetkilidir.

  • E-Serbest Meslek Makbuzu

01.02.2020 Tarihi İtibariyle Faaliyetine Devam Eden Serbest Meslek Erbapları 01.Haziran.2020 Tarihinde 01.02.2020 Tarihinden Sonra İşe Başlayan Serbest Meslek erbapları İse İş Başlama Tarihinden İtibaren 3 Ay İçerisinde ”E-Serbest Meslek Makbuzuna” Geçmek Zorundadırlar.

  • E-Arşiv Fatura Düzenleme Zorunluluğu

01.Ocak.2020 Tarihinden İtibaren Vergi Mükellefi Olmayan Nihai Tüketicilere Düzenlenen Faturalar, Vergiler Dahil 30.000,00-TL ve Üzerindeyse ”E-Arşiv Fatura” Olarak Düzenlenmek Zorundadırlar.

Yine, 01.Ocak.2020 Tarihinden İtibaren Vergi Mükelleflerine Düzenlenen Faturalar, Vergiler Dahil 5.000,00-TL ve Üzerindeyse ”E-Arşiv Fatura” Olarak Düzenlenmek Zorundadırlar.

19.EKİM.2019

Nüans Mali Müşavirlik

Yorum Yazın

WhatsApp WhatsApp